Ne legyen lámpalázunk!

Speedzone

Jelzőlámpára sajnos szükség van. Aki sokat vezet, tudja, melyik kereszteződésben lenne garantált az apokalipszis, ha nem lenne egy rendező elv, ami szerint valaki mehet, valakinek maradnia kell. Általában nincs is ezzel baj, nekem is csak akkor jut eszembe számolgatni az életemből elvett perceket, amikor nagyon sietek, és jól jött volna, ha az előbb, meg most és annál a lámpánál is zöldet kapnék... Mégis lehetne javítani a dolgon felsőbb és alsóbb szinten is. Mert mikor kezdünk fejben sztrájkolni a világ ellen? Amikor igazságtalannak érezzük a helyzetet, vagy csak megszólal bennünk Besenyő Pista bácsi, hogy „ez kérem hülyeség”. 

Kitaláltam néhány jó tanácsot, hogy szebb legyen a kényszerű ácsorgás. Engem a legjobban azok a vezetők zavarnak, akik látszólag sosem akarnak odaérni. Nem is nézik, mikor vált a lámpa, vagy annyira leköti őket az SMS-ezés, hogy nem veszik észre. Ilyenkor lehet dudálni, és várni, másodperceket bukva a menetidőből. Én is szoktam elbambulni, arra viszont nincs magyarázat, miért kell megvárni, amíg az előttünk álló egy autónyi távolságra kerül, és akkor tolni az egyest? Ez a lámpától elindulás negatív lökéshulláma úgy visszaveti az átjutási esélyt, hogy néha kár felébresztenem a start-stop elektronikát, ebből a körből kiestem.

Persze azokkal sem vagyok kibékülve, akik annyira mennének, hogy inkább meg sem állnak a pirosnál. És ez általános, sokaknál gyakorlattá vált. Ha lendületben vannak, hülyék lesznek fékezni, úgysem jön semmi. Naná, múltkor nem jött, de legközelebb majd jön. És ők azok, akik anyáznak, ha megállok előttük, mert úgy látták, hogy még átfértem volna... Szóval lenne mit csiszolni azon a közlekedési kultúrán, de már egy kis odafigyelés is sokat segítene. Azt hiszem, megint a felelősök tehetnék meg az első lépést, akkor talán a kormány mögött is változna valami. Legalább egy kicsit nyugodtabban buknánk el a mozgási energiát.

Először is nem kell mindenhova lámpa, néha egy elsőbbségadás kötelező tábla gyorsabb autócserét eredményez. Ha mégis van, nem kell mindig működnie. Amikor olyan gyér a forgalom, hogy senki kedvéért pöfögtem egy helyben állva, simán villoghatna is, nem? Az örök rejtély marad, miért áll néha mindenki, de tényleg mindenki egy kereszteződésben, bár ennek biztosan van valamilyen forgalomszervezési oka. Ahogy a zöldhullám is sokat tud segíteni, de az is tetszene, ha a lámpák figyelnék a forgalmat, és bevárnák az utolsó kocsit a sorban, vagy váltanának, ha nem jön senki keresztben. Budapesten is lehetne visszaszámláló a lámpán, ha már van smiley némelyik sárgában.

De a legjobb az lenne, ha addig is figyelnénk egymásra, mert ha mi megtesszük, talán velünk is megteszik, és egyszer anélkül jutunk haza, hogy feltűnne, mennyi veszélyen verekedtük át magunkat. Érdemes lenne kipróbálni!

Címkék: közlekedés
https://speedzone.blogstar.hu/./pages/speedzone/contents/blog/19763/pics/lead_800x600.jpg
közlekedés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?