Bizalomra épülő autózás a jövőben

Speedzone

Az ugye már nem jelent újdonságot, hogy az autózás világában egyre többen szemeznek azzal, hogy a járművek magukat vezessék. Elég furcsa jövőkép, de még csak most az.

Az automatizált járművek szépen lassan veszik át az uralmat az emberi erő és teljesítőképesség fölött. Nem most kezdődött ez a folyamat, hanem már évtizedek óta tart. Őrültség? Gondolj bele jobban!

Az autók már most elég sok terhet levesznek a vezetők válláról. A hőskorban nem kis mutatványnak számított egy autót elvezetni. Keveréket adagoltál, kuplungoltál, váltottál, sőt még volt idő, amikor kis tekerővel kellett beállítani a rádiót is. Aztán jött az automata váltó (elvette tőled a váltás lehetőségét), az infotainment rendszer (magától keres állomást, kezeli a telefonodat), sávtartó automatika (nesze neked máris magát vezeti az autó) és még a magától parkoló autókról nem is beszéltem. Az önmagukat vezető autók forradalma tehát már régen elkezdődött, csupán most értünk el arra a pontra, hogy a technika lehetővé teszi a rohamosabb fejlődést.

Higgye el nekem a kedves olvasó, hogy már csak idő kérdése, hogy tényleg csak utasok legyünk a saját autónkban, akár tetszik, akár nem. A Google már a tesztek végén tart, az eredmények pedig biztatóak (csupán pár baleset történt és azok is mások miatt következtek be). A Volvo is fejleszti a magától közlekedő rendszert, sőt már arra is ígéretet tettek a svédek, hogy ha egy önmagát vezető autó okoz balesetet, akkor a teljes felmerülő kárt megtérítik. Ők tehát már most bíznak ebben a jövőben.

Egy német formatervező alkotta meg a jövő Mercedes tervezetét a napokban, és ő még annál is tovább ment, mint a Volvo. Hogyan tette ezt? Ő nem csupán a gyártó bizalmát feltételezi, hanem azzal, hogy nem rakott ablakokat az autóra, a bent helyet foglalóktól is elvárja ezt. Pontosan, kedves olvasóm, ezen feltételezés szerint neked szó szerint vakon (jó azért kijelzők vannak dögivel) kell megbíznod abban, amit a járműved csinál. Ijesztő? Most még az, de én vallom, hogy ez is megszokott lesz majd idővel, akárcsak az a tudat most, hogy amikor beülsz a kocsidba, az automatikusan átveszi az irányítást a mobilod felett.

Most vegyük át azt, hogy az unokáink (biztos lesz minimum egy generációnyi idő, mire itt tartunk) miért járhatnak jól ezzel a rendszerrel. Először is, ha feltételezzük, hogy már csak önvezérlő autók vannak az utakon, akkor jelentősen csökkenhet a dugók száma, vagy akár szélsőséges esetben meg is szűnhet az. Gondoljunk csak bele, hogy egy zárt rendszer sokkal jobban képes megszervezni egy városi forgalmat, mint sok ezer különböző tudat és szándék összessége. Mindezek mellett megszűnhet az emberi életkorból következő korlát is. Egy 80 éves bácsi ugyan úgy beülhet majd a "volán" mögé, mint egy 14 éves gyerek. Egyik sem lesz veszélyesebb a másiknál, a többi résztvevő észre sem fogja majd venni a jelenlétét. Ha a rendszert tökéletesítik, akkor a baleseti tényezők is megszűnhetnek, aminek az előnyeit talán nem is kell ismertetnem.

Na de kedves olvasó, nagyon hosszú még az út idáig. Neked még nem kell tartanod attól, hogy nem lesz választási lehetőséged, azaz hiába jelennek meg a közeljövőben a magukat vezető autók, a "klasszikus" autózást nem lehet kiölni az utakról olyan hamar. Létezhet békés együttélés? Talán! De ehhez sok hibát kell még elhárítania a fejlesztőknek. Csak hogy egyet említsek: a Google egyik autója órákon keresztül állt egy helyben, mert egy szatyrot fújt elé a szél az útra. Az autó nem tudott dönteni, elgázolni nem akarta, kikerülni pedig a szabályozások értelmében (záróvonal) nem tudta. Az ítélőképesség tehát az egyik legbizarrabb dolog, amit le kell küzdenie egy robotautónak, és hidd el, idővel meg fogja oldani ezt is a tudomány (a mai játékokban például egyre erősebb a mesterséges intelligencia, sőt már a játékostól tanuló megoldások is megjelentek).

A folyamat tehát elkezdődött, a végét még viszont nem látni. De én már a Japánban beüzemelt kizárólag robotokat dolgoztató szálloda után semmiben sem kételkedek. Bizalom kérdése az egész. Te bíznád egy gépre az életed?

https://speedzone.blogstar.hu/./pages/speedzone/contents/blog/21617/pics/lead_800x600.jpg
jövőkép,közlekedés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?