Tisztelet nélkül nem megy!

Speedzone

Van olyan ismerősöd, akinek az utcán parkoló kocsiját megrongálták? Esetleg te személyesen is jártál így? Akkor sajnos már neked is el kellett gondolkodnod azon, hogy mi vesz rá ilyen gerinctelen cselekedetre más embereket.

Legtöbbször értelemszerűen arra jutunk, hogy az irigység okozza a legtöbb problémát. Van is ebben valami, hiszen sajnos nem ismeretlen a mai világban az a gondolatmenet, hogy gyakorlatilag ellenségnek számít, aki megengedhet magának egy drágább és szebb autót, mint ami nekünk van. Az ilyen emberek általában nem gondolnak bele, hogy esetlegesen az a kocsi nem egy jól sikerült politikai vagy gazdasági manőver eredménye, hanem bizony lehet, hogy hosszú évek spórolása előzte meg a vásárlást. Az ember megveszi a hőn áhított modellt, vigyáz rá, még a széltől is óvja, majd jön valaki, aki egy laza mozdulattal húzza végig a fényezést, vagy töri le a tükröt és az emblémát. Nyílik a bicska? Naná!

Én azért kicsit sajnálom is ezeket az elkövetőket, hiszen iszonyatos mértékű lelki ürességről és megkeseredett életről tesznek tanúbizonyságot. Valamit változtat a helyzeten, hogy kárt csinálunk a másik embernek? Persze, hogy nem, de azért csak dögöljön meg a szomszéd tehene is!

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy mi van, ha nem az irigység, hanem csak simán a másik ember és annak tulajdonának semmiben nézése okozza a problémát. Pont a minap futottam bele egy olyan esetbe, amikor egy apuka megkérte a kislányát, hogy ugráljon már egy kicsit a bevásárlóközpont parkolójában álló Lamborghinin. Miért? Mert tök poénos bejegyzés lesz belőle az egyik közösségi portálon. A gyerek megtette? Persze, hogy meg, hiszen ő még abban a korban van, amikor apa mondja meg, hogy mi a jó és mi a rossz. A szóban forgó minta apuka lényegében mit ért el ezzel a "poénnal"? A gyermekben kialakult a kép, hogy mások tulajdonát nem kell tisztelni, hiszen éppen előbb kért meg arra apa, hogy egy idegen ember kocsiját ugráljam össze. A felelőtlen apuka ezzel nem csak azt garantálta, hogy a gyerek későbbiekben is így áll hozzá más tulajdonához, hanem egy olyan folyamatot indított el, melyből később bizony gondja is lehet a gyerkőcnek hatóságok vagy a bosszúra szomjazó tulajdonos miatt. Gratulálok!

A rongálóknak pedig annyit üzennék, hogy a kocka bizony könnyen fordulhat. Mi lesz, ha neked okoz valaki sunyi módon kárt? Az hogy fog esni? Ez lebegjen mindig a szemed előtt, amikor elönt az ideg és mindenképpen egy autón, vagy bármilyen olyan tárgyon akarod szemléltetni valós vagy csak simán elképzelt sérelmeidet, ami nem a tiéd.

https://speedzone.blogstar.hu/./pages/speedzone/contents/blog/26878/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?