Blogstar EP19: Az autó, amelyről nem tudtál

Speedzone

Tudod, mit jelent ennek a fura szerzetnek a típusnevében a GLHS?

Nem ám valami felszereltséget takar a felirat, netán fejlett biztonsági és egyéb rendszereket, de nem ám. A Shelbynél nem szerették a köntörfalazást akkor sem, amikor egy ilyen fura, merőben kicsi és mindössze négyhengeres izét kellett megpiszkálni.
A féltucatnyi néven készült Dodge Omni nem csak azért érdekes, mert egy a nem túl sok nem Ford-termékből, melyekhez Carroll Shelby valaha hozzányúlt, hanem azért is, mert az Omni GLH-kivitel utolsó három betűje egyszerűen a Goes Like Hell azaz (szabadfordításban) Megy, Mint az Ördög-öt jelent. A GLH-S pedig a még hegyesebb Goes Like Hell'S more azaz Még Jobban Megy, Mint az Ördög-öt takarja.
Az olajválság miatt életre hívott, kicsi (2,2 literes), kehes négyhengeres Chrysler motort ugyan gyárilag is szerelték turbófeltöltővel, hogy legalább valamennyi erőt mutasson, Shelby azonban a megbízhatóság (nem erről voltak híresek a Turbo I néven futó motorok) és a nagyobb teljesítmény érdekében még jobban belenyúlt. Kovácsolt főtengelyt, erősebb hajtókarokat és bővített olajfuratokat kapott. na meg nagyobb turbót és közteslevegő-hűtőt.
A végeredmény ütős lett, hiszen 175 lóerős teljesítményével és 270 Newtonméteres nyomatékával kicsivel 7 másodperc alatt gyorsította a GLHS-t nulláról százra, az állítható Koni gátlók pedig legalább valamilyen úttartást garantáltak az alapvetően városi közlekedőedénynek kitalált, elsőkerekes kisautó számára. A végsebessége 205 km/óra körül alakult. 14,8 másodperc alatt futotta a negyedmérföldes távot, amellyel a korabeli 305 köbincses izomautókra simán rávert.
A Shelby által kifejlesztett elektronikus gyújtásvezérlésnek köszönhetően a maximális nyomatékot 237 Newtonméterre lehetett korlátozni, ennyit bírtak a féltengelyek.
A Dodge/Chrysler Omni GLHS-ből mindössze 500 darab készült, manapság az áraik 13 ezer dollártól felfelé mozognak.

Címkék: amerika, speedzone, usa, vályi
https://speedzone.blogstar.hu/./pages/speedzone/contents/blog/46259/pics/lead_800x600.png
amerika,speedzone,usa,vályi
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?